Beställare: Kristinehamns Kommun

Bakgrund: Gustavsviks herrgård hette ursprungligen Vik. Gården Vik delades upp i mitten av 1500-talet i Västervik och Östervik.

År 1736 såldes gården till släkten Linroth, vilka skulle göra gården ståndsmässig enligt tidens krav. Det var Sara Maria Stedt, änka efter Axel Linroth, som lade grunden för dagens Gustafsvik. Georg Adlersparre kom 1809, av en oförutsedd händelse att övernatta på Gustafsvik, där han träffade dottern Louise Linroth och blev förälskad. Här blev han fördröjd i några dagar men gav sig sedan av med sin trupp för att avsätta Gustav IV Adolf i Stockholm. Den 10 september 1809 hölls bröllop på Gustafsvik och senare övergick gården i Adlersparres ägo.

Sonen Rudolf Adlersparre (1819-1908) gjorde området runt herrgården till park med ett dammsystem med öar, lusthus och långa grusbelagda promenadsträckor. Det var även han som byggde Österviks kapelloch Gustafsviks kyrkogård. Utgifterna gick dock överstyr och 1885 gick paret Adlersparre i konkurs. Herrgården utbjöds till auktion och samlingarna skingrades. Herrgården inspekterades noggrant vid konkursen och därigenom har man mycket information från denna tid. (Text: Wikipedia)

Uppdrag: Att reparera och underhålla taket på Gustavsviks Herrgård. På taket ligger skivtäckt galvaniserad plåt med original mått i samma stil som varit sedan gammalt. Lägg märke till de små formaten på skivorna och tvärfalsarna som ligger i linje med minsta möjliga förskjutning vilket ger taket ett originellt mönster.


← Tillbaks

Byggnadsplåt

 • Taktäckning

  Vi är specialiserade på omtäckning och reparation av plåttak och fasader på allt från kulturbyggnader till moderna hus och fastigheter.

 • Skorstensbeslag

  Skorstensbeslag skyddar din skorsten och behöver ofta specialtillverkas. Vi tillverkar skorstensbeslag efter dina mått.

 • Hängrännor & stuprör

  Vi erbjuder olika typer av lösningar för att vattenavrinning. Vi kan även specialtillverka plåtlösningar efter dina behov.

 • Bleck & lister

  Vi tillverkar alla typer av bleck och lister som pryder tak och fasad på större och mindre fastigheter, helt efter dina önskemål.

 • Takstegar & bryggor

  Vi är utbildade inom taksäkerhet och vi erbjuder allt du behöver för att arbeta säkert på högre höjder. Kontakta oss så kan vi berätta mer.

 • Läs mer

Nyheter

Service

Läs mer

Referenser

Kontakt